Torna al blog

Η πρώτη εκδήλωση παρουσία του Brand New Inclusion: μάθετε πώς πήγε!

Όταν περίπου 40 Ευρωπαίοι δάσκαλοι και ερευνητές συναντώνται για να συζητήσουν την ανοιχτή εκπαίδευση, τις τεχνολογίες και την ένταξη, μπορεί να συμβούν πολύ ιδιαίτερα πράγματα.

Αυτό έφερε η εκπαιδευτική εκδήλωση στο έργο Brand New Inclusion. Τον Δεκέμβριο του 2022, για πρώτη φορά παρουσία, η συνεργασία είχε την ευκαιρία να φιλοξενηθεί από την ITAS Spallanzani στο φιλόξενο Castelfranco Emilia (Μόντενα) και, για 4 ημέρες, να συμβάλει στην ανάπτυξη των τριών Διανοητικών Προϊόντων του έργου.

Η περιέργειά σας μεγαλώνει; Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι έγινε αυτές τις μέρες.

Η πρώτη μέρα χωρίστηκε σε δύο χρονικά διαστήματα: μετά την ομιλία καλωσορίσματος από τον διευθυντή του Spallanzani και την εισαγωγή του Archilabò σχετικά με τους κύριους στόχους του έργου στο σύνολό του και της κοινής εκδήλωσης εκπαίδευσης προσωπικού ειδικότερα, επισκεφθήκαμε το σχολείο υποδοχής μας.

Στη συνέχεια, η ομάδα περίπου 40 δασκάλων, εκπαιδευτικών και ερευνητών από οργανισμούς-εταίρους: Platon school, PGME from Pirdop, ITAS Spallanzani, IIS Alberghetti, ITAC Scarabelli-Ghini, UC Leuven, Archilabò άρχισε να ερευνά τα αποτελέσματα του πρώτου Intellectual Output: την επιστημονική έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια σχετικά με την υιοθέτηση Ανοιχτών Λύσεων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία και τη συμμετοχική κουλτούρα στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι ερευνητές της Unibo ανέλυσαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω δύο ερωτηματολογίων που απευθύνονταν τόσο στους δασκάλους όσο και στους μαθητές και αναφέρθηκαν σε δύο συγκεκριμένους τομείς:

1. Ανοιχτό περιεχόμενο/ανοικτά ψηφιακά εργαλεία/ανοιχτές εκπαιδευτικές πρακτικές που εκμεταλλεύονται εκπαιδευτικοί και μαθητές συνεργαζόμενων σχολείων.

2. Αξιολόγηση των τομέων ικανότητας που περιλαμβάνονται στο DigComp Edu στα συνεργαζόμενα σχολεία.

.



Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας παρουσιάστηκαν στους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν την εκπαίδευση και σχολίασαν πολλοί από αυτούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εύρεσης στρατηγικών για τη διευκόλυνση της υιοθέτησης Ανοιχτών Λύσεων που επιτρέπουν την κατάκτηση της χρήσης τεχνολογιών για διδασκαλία και μάθηση, την υπέρβαση των αντίσταση και εμπόδια που αντιπροσωπεύει η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων για το σχολικό σύστημα.

Αυτή η συζήτηση οδήγησε όλους τους εταίρους στην απόφαση να προγραμματίσουν συνεντεύξεις σε βάθος με στόχο την παροχή μιας ποιοτικής περιγραφής της σχέσης μεταξύ τεχνολογιών και ένταξης στα σχολεία-εταίρους.r.

Ανυπομονούμε να μάθουμε τι θα προσθέσουν οι σε βάθος συνεντεύξεις στα αποτελέσματα της έρευνας της Unibo, αλλά προς το παρόν ας συνεχίσουμε με την ιστορία μας.

Η δεύτερη ημέρα εκπαίδευσης επικεντρώθηκε στο δεύτερο Διανοητικό Έξοδο: τον διδακτικό πειραματισμό του STEAM-KIT που περιέχει δεκατέσσερις μαθησιακές ενότητες: δώδεκα βασισμένες σε διδακτικές αρχές, η μία αφιερωμένη στον Δημιουργό Social Books και η τελευταία αφιερωμένη στη διδασκαλία της γλώσσας.

Στο πρώτο μέρος της ημέρας, ο ερευνητής του UC Leuven εξήγησε το θεωρητικό πλαίσιο κάτω από το οποίο δημιουργήθηκαν οι ενότητες μάθησης και ενέπλεξε τους δασκάλους σε μια δραστηριότητα με στόχο να δείξει τη σημασία της διαφοροποίησης των συστημάτων επικοινωνίας προκειμένου να προσαρμοστούν στα διαφορετικά στυλ μάθησης των μαθητών. οπτική, ακουστική, πρακτική) και να κάνουν τη μάθηση πιο αποτελεσματική.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, το UC Leuven έδωσε μια βαθύτερη ματιά στη δομή του STEAM-KIT, παρουσιάζοντας τον τρόπο οργάνωσης του.

Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε χωρίζοντας τους δασκάλους σε ομάδες αφού τους έδειξε πώς να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν τα δικά τους μαθήματα με βάση τις αρχές διδασκαλίας που περιέχονται στο STEAM-KIT.

Η τρίτη ημέρα εκπαίδευσης ήταν αφιερωμένη στο τρίτο Διανοητικό Έξοδο, το MOOC «Ανοιχτές Λύσεις για τη Δια Βίου Μάθηση» υπό την καθοδήγηση του προσωπικού του Archilabò.

Για άλλη μια φορά η καθημερινή ατζέντα περιελάμβανε δύο ξεχωριστές θέσεις: την πρώτη στην οποία ο Archilabò παρουσίασε τις κύριες πλατφόρμες και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του περιεχομένου των μαθημάτων MOOC, μαζί με ορισμένα σχεδιαστικά στοιχεία για εκμάθηση πολυμέσων για την ενθάρρυνση της συμπερίληψης και τη δημιουργία προσβάσιμου περιεχομένου πολυμέσων.

Στο δεύτερο μισό της ημέρας, οι δάσκαλοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και μεταφέρθηκαν σε δύο εργαστήρια ΤΠΕ που διατίθενται από το σχολείο Spallanzani. Εδώ οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ένα πρακτικό εργαστήριο για τη δημιουργία του περιεχομένου των μαθημάτων τους. Πιο αναλυτικά, ο Archilabò έδειξε ένα προσχέδιο ενός μαθήματος και τα συστατικά στοιχεία του, εξήγησε πώς να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο για τη δημιουργία περιεχομένου και παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των στοιχείων των μαθημάτων.

Η τελευταία ημέρα εκπαίδευσης ορίστηκε σε διαφορετική τοποθεσία, το Salaborsa Lab, λόγω της σύνδεσης μεταξύ των ίδιων στόχων του έργου BNI και της κύριας λειτουργίας αυτής της καινοτόμου βιβλιοθήκης: να προωθήσει την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για την ένταξη των πολιτών.

Όλοι οι εταίροι συζήτησαν περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να φέρουν την ανάπτυξη των τριών Πνευματικών Προϊόντων στο επόμενο επίπεδο, ορισμένες προκαταρκτικές αποφάσεις για το δεύτερο TPM που θα διεξαχθεί στην Κατερίνη και θα φιλοξενηθεί από τη σχολή Πλάτωνα, ορισμένες διοικητικές εργασίες και εστίαση στη διάδοση: ειδικότερα τα κανάλια επικοινωνίας του έργου και μια πρώτη επισκόπηση στην πλατφόρμα Etwinning παρουσιάστηκαν αντίστοιχα από τους Archilabò και Istas Spallanzani.

Τέλος, για να μην αναφέρουμε όλες τις εξωεκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν οργανώσει η ITAS Spallanzani για να δείξουν ένα κομμάτι της σχολικής ζωής στο Castelfranco: από μια επίσκεψη στα θερμοκήπια μέχρι μια επίσκεψη στο τυροκομείο και το εργοστάσιο ξυδιού, το παραδοσιακό κελάρι όπου παράγεται βαλσάμικο ξίδι, η ξενάγηση των μαθητών στο κέντρο της Μόντενα και της Μπολόνια.

Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ημερών ο Spallanzani και οι υπέροχοι δάσκαλοι και μαθητές του υποστήριξαν τους εταίρους και πρόσφεραν το καλύτερο καλωσόρισμα που θα μπορούσαμε να ευχηθούμε.

Τώρα, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε το καλοκαίρι για το δεύτερο TPM.. Αλλά στο μεταξύ, είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε δουλειά!

Tags